DIY – gör dina egna smycken

Det har blivit en trend att göra sina egna smycken. Allt från paracordarmband till örhängen i polymerlera. Det finns massor av nätbutiker som säljer smyckesdelar, berlocker, pärlor och annat material för smyckestillverkning. Läs mer här >>.

Kanske är smyckestillverkning något för dig. Då ska jag komma med lite råd och tips.

Börja enkelt

Kanske har du kollat på nätet (Pinterest är en outsinlig källa till inspiration) och hittat något snyggt som du vill göra. Tänk då på att de bilder av smycken som delas på Pinterest eller andra ställen oftast är gjorda av sådana som har hållit på länge. Det är inte lika enkelt som det ser ut att skapa dessa små konstverk.

Jag rekommenderar att du börjar med något enkelt så du får ett bra resultat. Då är det mycket roligare att fortsätta och så småningom kunna göra de där mästerverken du spanat in på nätet.

De svårare smyckena behöver man oftast många smyckesdelar och dessa kan man oftast inte köpa en och en. Om du då har köpt på dig material till tio örhängen eller berlocker och det där med smyckestillverkning inte är något för dig så blir du ju missnöjd.

Ett enkelt smycke att börja med och där du bara behöver några olika smyckesdelar är bokstavsarmband. Du vet, sådana där armband med ett budskap. Det började med ”Fuck cancer”, men nu finns det mängder av olika budskap. Dessa armband är mycket enkla att göra och du kan själv hitta på vad som ska stå på armbandet. Kanske vill du ge bort armband och då kan du ju anpassa budskapet efter den som skall få det.

För att göra bokstavsarmband behöver du plastwire, pärlor (seed beads) och bokstavspärlor. Oftast går det att köpa förpackningar med en enda bokstav. Att köpa en mix funkar om du ska göra några enstaka armband. Men om du ska göra många behöver du köpa exakt de bokstäver du behöver. Och det är ingen fara att köpa till många armband, materialet till dessa är mycket billigt.

Det finns också pärlor av samma typ som bokstavspärlor men med hjärtan eller andra symboler på. Kika runt på nätet så får du se att utbudet är obegränsat och bara din fantasi sätter gränserna.