Krypgrundsisolering

Har du någon gång funderat över vad det innebär med krypgrundsisolering? Nä tänker du, varför skulle jag ens ägna en tanke åt att tänka på krypgrundsisolering. Eftersom det är mitt arbete att isolera krypgrunder så tänker jag dagligen på detta och blir förvånad över hur lite folk egentligen vet om isolering generellt. Alla vet ju mer eller mindre vad det innebär att ha ett isolerat hus, men hur det går till eller vart det ska isoleras, det har dom inte koll på. De flesta tror att bara för att dom har lagt isolering på vinden så är huset isolerat och klart. Men isolering i hus är så mycket mer än bara vinden.

Har alla hus en krypgrund?

Nej, alla hus har inte krypgrund. Många hus byggs idag på en betongplatta vilket innebär att det inte finns någon ”grund” att krypa in i. Det har tvistats många gånger om vilket som är bäst, att ha en isolerad och ventilerande krypgrund eller ett hus direkt på en betongplatta. Det är hugget som stucket, om alla husgrunder vore byggda med kvalitet av någon som kan detta med husgrunder så hade det inte spelat någon roll om det var krypgrund eller platta.

Torr krypgrund eller fuktig platta?

De krypgrunder som görs nuförtiden byggs torr i fabriker och därför riskerar den aldrig att vara fuktig från början. Därför elimineras riskerna att det byggs in fukt från början in i huset. Med en betongplatta däremot finns det vissa risker med gjutningen, att den som gör det bedömer att det är tillräckligt torrt för att börja bygga. Om betongen då inte är tillräckligt torr inuti, utan bara på ytan, så ökar risken att fukten i plattan kan ta sig in i huset längre fram. Men som sagt, är det bara någon som är expert på detta så är det varken sämre eller bättre med krypgrund kontra betongplatta.