Hitta rätt gasfjäder

Det finns många tillbehör som kan vara svåra att få tag på, eller rättare sagt att veta vilken som är den rätta så man inte beställer fel. Ett sådant exempel är en så kallad gasfjäder. En gasfjäder finns både till bilar och alla typer av släpvagnar och är inte helt lätt att hitta rätt (läs mer här). Hur ska jag då hitta rätt modell till min släpvagn? Det finns så kallade konfigureringsverktyg du kan använda för att få tag på rätt modell, men först måste du på egen hand ta reda på specifikationen för din gasfjäder. Med hjälp av verktyget hittar du lättare en modell som passar istället för din söndriga gasfjäder.

Specifikation för gasfjäder

Vad är det då som du måste leta efter för att kunna ange rätt specifikationer? Titta på din gasfjäder för att leta efter någon form av märkning på höljet. Vanligtvis brukar det stå ett N någonstans, som står för Newton som är trycket i din gasfjäder. Till exempel 300N. Sedan måste du ta reda på, genom att mäta i millimeter, hur lång diametern är på kolvstången samt hur lång diametern är på cylinderhuset. Därefter ska du mäta den totala längden på den gamla gasfjädern.

Längd på gasfjäder

För att kunna mäta längden på gasfjädern behöver du dra ut den i sin fulla längd. Det kan du enkelt göra genom att öppna luckan så gasfjädern dras ut ordentligt. Mät sedan den kortaste biten på gasfjädern genom att stänga luckan. För att du lättare ska kunna hitta en ersättningsgasfjäder så finns det några normer du kan fylla i direkt online för att se vilken typ av gasfjäder som kan vara en lämplig ersättare. Finns det ett produktnummer på fjädern så underlättar det mycket. Fyll sedan i kolvstången längd och slaglängden i millimeter. Fyll i kraften i Newton, om du fann något på din gamla gasfjäder, nu ska du kunna få exempel på lämpliga gasfjädrar.