Kondomer

      Kommentarer inaktiverade för Kondomer

Du kanske tror att kondomer är ett modernt påfund, som uppfanns någon gång under 1900-talets början. Men där har du helt fel i så fall! Det finns en film som heter ”Kådisbellan” som utspelar sig under 1920-talet och där en liten pojke får tag i kondomer som hans pappa säljer, som han sedan blåser upp och säljer till sina kompisar som ballonger. Det är lätt att tro om man har sett filmen att kondomen uppfanns under krigets gång. Men olika former av kondomer har funnits sedan urminnes tider, det är bara själva materialet som har ändrats.

Vad är en kondom?

För det första är en kondom till för att förhindra graviditet, alltså ett preventivmedel men som används av mannen. För det andra så förhindrar en kondom även att könssjukdomar sprids, det är den sekundära funktionen. Det finns många olika preventivmedel för kvinnan och de vanligaste är p-piller eller p-stavar, men för mannen finns det egentligen bara ett sätt att förhindra en graviditet och det är med hjälp av kondom. Mannen kan genomgå en vasektomi, en manlig sterilisering, men det kanske inte är det första man väljer. Förr i tiden gjordes kondomer av djurhud men från i början av 1900-talet började kondomer att tillverkas i gummi eller så kallad latex. En kondom ska förhindra att mannens spermie kommer in i kvinnan vid en utlösning.

Hur funkar kondomer?

En kondom träs på mannens penis i ett erigerat tillstånd. När mannen till slut får en utlösning fungerar kondomen på så vis att spermierna stannar kvar i kondomen istället för att tränga in i livmodern och en potentiell graviditet har förhindrats. Att använda kondom skyddar kvinnan från oönskad graviditet men det är inte 100 procent säkert. Det händer att en kondom går sönder och spermier lyckas komma ut, det kan bero på vårdslös användning av kondomen, att kondomen är för gammal eller att det från början fanns en liten spricka i den. Trä alltid på kondomen försiktigt!